PDF Print E-mail

De Pasti, ambulanta a fost chemata de peste 1.400 de ori, dublu fata de o perioada normala. Cel mai des, in urma consumului excesiv de alcool.

In zilele de Pasti, numarul de solicitari la Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) s-a dublat fata de restul anului. Astfel, daca in mod obisnuit Ambulanta inregistra in medie 200 de solicitari pe zi, in ultimele trei zile au fost in total peste 1.400 de persoane care au chemat salvarea.

"Au fost in total 1.428 de solicitari, dintre care doar 16 au fost transportari medicale asistate. Celelalte au fost urgente medico-chirurgicale, respectiv pe cod rosu 84 de solicitari, pe cod galben 849, iar pe cod verde, adica urgente de gradul doi, 479 de solicitari", a declarat dr. Radu Calistru, purtatorul de cuvint al SJA Iasi.

Medicii spun ca majoritatea interventiilor au fost la persoane care au consumat alcool in exces si, pe fond de etilism, au suferit diferite accidente. "Au fost foarte multe interventii si in Iasi si Pascani, si in mediul rural. Foarte multi pacienti erau injunghiati, autolitici, cazuti de la inaltime, striviti sau agresati, toate produse pe fond de etilism acut. Nu am avut niciodata atit de multi alcoolici in zile de sarbatoare", a precizat dr. Luminita Cuciuc, medic la SJA.

Cei de pe ambulanta spun ca au facut fata cu greu acestor solicitari, avind in vedere ca de multe ori nu se puteau intelege cu persoanele care cereau ambulanta deoarece si acestea aveau dificultati de vorbire din cauza alcoolului.

Si medicii din cadrul unitatilor de primire urgente spun ca in aceste zile au predominat pacientii etilici. "Am avut in total 243 de pacienti, 30-40% dintre ei fiind cu etilism acut. Circa 20 au ajuns la spital in coma alcoolica si cu diferite traumatisme prin agresiune, iar 70-80 prezentau crize comitiale provocate de intreruperea tratamentului medicamentos pentru a consuma alcool", a explicat dr. Romeo Chelariu, medic de urgenta in cadrul Spitalului de Neurochirurgie Iasi.

sursa

 
Copyright © 2018 Iasix.ro ... se intampla in Iasi, evenimente Iasi. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
 

Ultimele Subiecte de pe Forum